Obuka skipera

Obuka skipera – tečaj voditelj brodice C kategorije

Diverso Impex organizira tečaj obuke skipera namijenjen osobama koje žele upravljati svim vrstama brodica i jahti do 30 BRT-a, u privatne i gospodarske svrhe.

Ovaj program se provodi u skladu sa zahtjevima članka 53. Pravilnika o brodicama i jahtama.

Sadržaj tečaja:voditelj-brodice-C-boat-skipper-front

 • Navigacija
 • Motoristika i zaštitne mjere
 • Pomorstvo, meteorologija, propisi i pružanje prve pomoći
 • Manevriranje brodicom i izbjegavanje sudara na moru
 • Pomorska radiotelefonska služba
 • Sigurnost na moru
 • Praktična plovidba na brodici (6 sati)

Trajanje tečaja: 4 dana – 25 sati teoretski dio + 6 sati praktični dio

Cijena: 2000,00 kn*

*Cijena ne uključuje ispit pri Lučkoj kapetaniji

Za polaganje ispita potrebne su dvije slike, važeća osobna iskaznica i liječničko uvjerenje.

->Osim u Splitu ove tečajeve organiziramo i u Zagrebu.<-

Dodatna obuka skipera

 1. Opcija A (za ljude koji nemaju položen ispit i žele ga polagati ali uz više praktične nastave) – 7 dana navigacije koji uključuju 3 dana teoretski tečaj
 2. Opcija B (za ljude koji imaju položen ispit ali žele više prakse) – 7 dana navigacija bez tečaja

Za one koje žele savladati vještinu upravljanja brodicom kategorije C, Diverso Impex uz tečaj obuka skipera nudi i dodatne dvije opcije kako bi se budući voditelji brodice – skiperi što kvalitetnije pripremili gdje je naglasak stavljen na usvajanje novih i poboljšanje postojećih znanja i vješina upravljanja plovilom te prepoznavanju i prilagodbi različitim uvjetima na moru. U ovim varijantama obuka skipera traje 7 dana i provodi se na jahti od 4 kabine i 44 stope, a polazna luka je Kaštel Gomilica. Plovidba se odvija po prekrasnim srednjedalmatinskim otocima.

Kroz praktični dio obuke dodatno se uvježbavaju cjeline navedene u programu, a posebna pozornost posvećuje se manevriranju plovilom u marinama i lukama te skiperskoj odgovornosti.

Trajanje tečaja

Broj polaznika

Vrijeme organiziranja

7 dana815.10. – 1.4.

 Sadržaj praktičnog dijela tečaja:

 • Manevriranje na motor
 • Sidrenje
 • Jedrenje
 • Man Overboard/Čovjek u moru
 • Navigacija na motor

U cijenu tečaja uključeni su:

 • Smještaj na brodu od 4 kabine po 2 ležaja i 44 stope po standardu hrvatskog chartera
 • Skiper učitelj
 • Osiguranje od odgovornosti
 • Gorivo

Cijena ne uključuje prijevoz do početne točke, hranu i piće, jedriličarsku opremu, ispit pri Lučkoj kapetaniji, slike i liječnički pregled (C KAT.) za polaganje ispita.

Prijaviti se možete putem kontakt forme, na broj telefona: 021 453 040 ili putem e-maila: 

Ime i prezime *

E-mail adresa *

Broj telefona *

Upit *

* ova polja su obavezna


Ispiti za skipera

OBUKA SKIPERAVoditelj brodice C kategorije

Profesionalni skiper mora imati najmanje uvjerenje za voditelja brodice kategorije C. Uvjerenje se izdaje nakon odslušanog tečaja i položenog ispita. Za pristupiti ispitu potrebno je donijeti i važeću svjedodžbu o zdravstvenoj sposobnosti člana posade pomorskog broda, brodica i jahti izdanu od strane ovlaštenog liječnika.

Program tečaja Voditelja brodice C kategorije provodi se strogo prema programu koji propisuje Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, i traje ukupno 31 sat.

S uvjerenjem voditelja brodice C kategorije može se upravljati svim brodicama, kao i jahtama do 30 bruto tona (i za gospodarske svrhe), a izdaje se na period od pet godina. Obnavlja se s važećom svjedodžbom o zdravstvenoj sposobnosti člana posade pomorskog broda, brodica i jahti izdanom od strane ovlaštenog liječnika.

Zapovjednik jahte A kategorije

Osoba koja želi upravljati jahtama do 100 bruto tona mora odslušati tečaj za zapovjednika jahte kategorije A i položiti ispit. Za pristupiti ispitu potrebno je donijeti i važeću svjedodžbu o zdravstvenoj sposobnosti člana posade pomorskog broda, brodica i jahti izdanu od strane ovlaštenog liječnika.

Program tečaja zapovjednika jahte kategorija A provodi se strogo prema programu koji propisuje Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, i traje ukupno 75 sati.

Svjedodžba zapovjednika jahte A kategorije se izdaje na period od pet godina. Obnavlja se s važećom svjedodžbom o zdravstvenoj sposobnosti člana posade pomorskog broda, brodica i jahti izdanom od strane ovlaštenog liječnika.

Zapovjednik jahte B kategorije

Osoba koja želi upravljati jahtama do 500 bruto tona mora odslušati tečaj za zapovjednika jahte kategorije B i položiti ispit. Za pristupiti ispitu potrebno je donijeti i važeću svjedodžbu o zdravstvenoj sposobnosti člana posade pomorskog broda, brodica i jahti izdanu od strane ovlaštenog liječnika.

Program tečaja zapovjednika jahte kategorija B provodi se strogo prema programu koji propisuje Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, i traje ukupno 174 sata.

Svjedodžba zapovjednika jahte B kategorije se izdaje na period od pet godina. Obnavlja se s važećom svjedodžbom o zdravstvenoj sposobnosti člana posade pomorskog broda, brodica i jahti izdanom od strane ovlaštenog liječnika.

izvor podataka:

https://www.gov.hr/moja-uprava/promet-i-vozila/dozvole-za-upravljanje-vozilima/dozvola-za-voditelja-brodice/1660